Ana Sayfa
Hakkımızda

Ne Yapıyoruz?

1992 yılında ilk temelleri atılan laboratuvarımızda, günümüz itibariyle biyomedikal alanlardan uzay ve havacılık alanına kadar çok çeşitli alanlarda Termal Sprey teknolojisi kullanılarak kaplamalar yapılmaktadır. Bununla birlikte çeşitli cihazlar yardımıyla test ve analizler yapılmaktadır.

Tarihçe

Sakarya Üniversitesi bünyesinde 1992 yılından beri faaliyet gösteren, 2007 yılından itibaren DPT, TÜBİTAK ve diğer kamu kurumlarından alınan projeler ile büyüyerek alanında öncü bir tesis haline gelen Termal Sprey Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı(TESLAB); biyomedikal alanlardan uzay ve havacılık alanına kadar çok çeşitli alanlarda Termal Sprey teknolojisi kullanılarak kaplamalar yapmaktadır.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi içerisinde birçok ders için materyal ve mekan olarak hizmet veren laboratuvarımız Kurucusu olan Prof. Dr. Fatih ÜSTEL'in yanı sıra Yrd. Doç., Arş. Gör., Uzman, Tekniker ve Proje Asistanı öğrencileri ile büyük bir ekiptir.

Laboratuvarda eğitim faaliyetleri devam ederken, gerek laboratuvar personeli gerekse diğer akademik camia için uygulamalar yapılmaktadır. Yapılan uygulamalar kaplama hizmetleri, test/analiz hizmetleri ve karakterizasyon hizmetleridir. Bunlarla birlikte tamamlanan ve devam etmekte olan bir çok proje ile laboratuvarımız kendini ispatlamıştır. Sonuçlanan ve devam eden bazı projelerimiz;

Proje Kurumu Proje Adı Bütçesi Durumu
Kalkınma Bakanlığı İn Vivo Uygulamaları İçin Ortopedik İmplant Kaplamalarının Üretim Tesisinin Kapasite Artırımı ve Modernizasyonu ₺2.400.000 Devam Ediyor
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı (San-Tez) Otomobil Tampon Boya Hatlarında Plazma Yüzey Aktivasyonu ile Yüzey Enerjisinin Kontrolü ve Plazma Teknolojisinin Uygulama Potansiyelinin Araştırılması ₺500.000 Sonuçlandı (2016)
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı (San-Tez) Düşük Basınçlı Döküm Kalıpları İçin Poteyaj Uygulamasına Alternatif Termal Sprey Yöntemleri ile Termal Bariyer Kaplama Uygulaması ₺280.000 Sonuçlandı (2015)
Sakarya Üniversitesi (BAPK) Vücut İçin HA Esaslı İmplant ve Protez Kaplamalarının Atmosferik Plazma Sprey Teknolojisiyle Üretiminin Taguchi ile Simülasyonu ve Karakterizasyonu ₺65.000 Sonuçlandı (2012)
Sakarya Üniversitesi (BAPK) İmplantların Hidroksi-Apatit ile Kaplanması ve Karakterizasyonu ₺24.000 Sonuçlandı (2011)
TÜBİTAK Kesici Karbür Uçlarının Pirometalurjik Yolla Geri Kazanımı ve Kaplama Uygulamalarında Kullanım Potansiyelinin Araştırılması ₺240.000 Sonuçlandı (2010)
Devlet Planlama Teşkilatı Gaz Türbinlerinde Kullanılan Termal Bariyer Kaplamalarının (TBK) Alternatif Hibrid Kaplama Teknolojisi ile Üretimi ve Geliştirilmesi ₺2.220.000 Sonuçlandı (2007)

Belgelendirme

Eğitim ve akademik amacın dışında ticari amaçla da hizmetler vermekte olan laboratuvarımız, çalışmalarını yoğunlaştırdığı biyomedikal alanda yapılan çalışmaların kalitesini belgelendirmek adına kalite belgesi alma çalışmalarını başlatmış ve bu yönde adımlar atmıştır. Bu bağlamda Ankara merkezli “ALBERK QA TECHNIC” belgelendirme kuruluşu ile TS EN ISO 13485:2012-Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi belgesinin temini konusunda anlaşma yapılmıştır. Haziran 2014’te birinci aşama, Ekim 2014’te ise ikinci aşama denetimlerinden başarı ile geçen laboratuvarımız TS EN ISO 13485:2012-Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi belgesini almaya hak kazanmıştır.

Fotoğraflar

Dosyalar