Ana Sayfa
Ekibimiz
Fatih Üstel

Fatih Üstel

Prof. Dr. Fatih Üstel (Kurucu-Başkan) 

İlgi Alanları: Yüzey işlemleri ve modifikasyonları, Termal sprey kaplamalar (plazma sprey, HVOF, ark sprey, alev sprey), ince film kaplamalar (PVD, CVD), malzeme analiz ve karakterizasyonu, uzay ve havacılık, biyomedikal

Verdiği dersler: Malzeme analiz teknikleri, toz metalurjisi, metalurji ve malzeme laboratuvarı, termal sprey kaplamalar (lisansüstü), ince film kaplamalar (lisansüstü)

Kısa özgeçmiş

Prof. Dr. Fatih Üstel, Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde doktora derecesini 1999 yılında almıştır (tez başlığı: Termokimyasal kaplama ile TiCN Üretilebilirliği ve Karakterizasyonu). Daha sonra, Montan Üniversitesi (Avusturya, 1 yıl), İstanbul Teknik Üniversitesi (Türkiye, 1 yıl), Aachen Teknik Üniversitesi'nde (Almanya, 3 yıl), fiziksel buhar biriktirme konusunda doktora üstü araştırma faaliyetlerini gerçekleştirmiştir. Takibinde, Jülich Araştırma Merkezi (Almanya)'da plazma sprey yöntemiyle termal bariyer kaplamalar ve çevresel bariyer kaplamar konusunda doktora üstü çalışmalar yapmıştır. Doçentlik ve profesörlük ünvanını da sırasıyla 2004 ve 2009 yılında elde etmiştir. 2010-2014 yılları arasında Sakarya Üniversitesi'nde Rektör Yardımcısı görevini yürütmüştür.

2007 yılında Termal Sprey Araştırma ve Uygulama Laboratuvarını (SAU-TESLAB) kuran Prof. Üstel, DPT, TÜBİTAK, BOREN, Sanayi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı gibi kurumlardan aldığı birçok bilimsel projeyi başarıyla yöneterek tamamlamıştır. Prof. Üstel önderliğinde her yıl onlarca yüksek lisans ve doktora öğrencisi tez çalışmalarını SAU-TESLAB bünyesinde yürütmektedir. İndeksli dergilerde birçok bilimsel makalesi bulunan Prof. Üstel 2016 yılında Prof. Uğursoy Olgun'la birlikte antibakteriyel nano-gümüş kapmalar patentini almaya hak kazanmıştır. Prof. Üstel, her zaman sanayi-üniversite işbirliğine önem vermiş, birçok firmaya danışmanlık yapmış ve ortak tez ve proje çalışmalarına imza atmıştır.

Yayınları: scopus , researchgate

Hakemlikler: Surface and Coatings Technology, Advences in Tribology

Ödüller:

1. Yayın Teşvik Ödülü, TÜBİTAK Başkanlık, 2010

2. Araştırma Bursu-DAAD, Jülich Araştırma Merkezi, (Alman Akademik Değişim Programı DAAD)-(2 ay), 2006

3. Araştırma Bursu-DAAD, Aachen Teknik Üniversitesi, Alman Akademik Değişim Programı, 2003

4. TÜBİTAK-BAYG (Bilim Adamı Yetiştirme Grubu), TÜBİTAK Başkanlık, (Yurt içi Doktora sonrası Araştırma Bursu)-İTÜ, (12 ay), 2002

5. Araştırma Bursu (ÖAD), Avusturya Akademik Değişim Programı Montan Üniversitesi-Leoben, 2000

6. Yüksek Lisans Bursu (Başarılı Öğrenci Bursu), Türk Petrol Vakfı Bursiyeri (18 ay), 1994

7. Kısmen Almanca Destekli Master Programı Bursu (İTÜ), Alman Hükümeti Bursu (18 ay), 1994