Türkiye’de uçak motoru parçası üretimi alanında önde gelen şirketlerden TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) ile Sakarya Üniversitesi arasında işbirliğine yönelik adımlar atıldı.
TEI Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Akşit, yerli uçak ve kaplama alanlarında işbirliğine yönelik olarak Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan’ı ziyaret etti. Ziyaretin ardından Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, TEI Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Akşit ve beraberindeki heyet ile birlikte Sakarya Üniversitesi Termal Sprey Kaplama ve Araştırma Laboratuvarına (TESLAB) giderek, yapılan çalışmaları yerinde incelediler. Ziyarette laboratuvarımızın Kurucusu-Başkanı Prof. Dr. Fatih Üstel ile ilgili öğretim üyeleri de hazır bulundu.
SAÜ TESLAB Gelişmesini Sürdürüyor
TESLAB Başkanı Prof. Dr. Fatih Üstel, laboratuvarda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Önemli hedeflerimiz bulunmaktadır. Bunlar, öncelikle imkânlarımızı daha da geliştirip, laboratuvarımızı ülkemizin ve dünyanın en gelişmiş termal sprey kaplama birimi yapmaktır. Bu kapsamda almamız gereken bir miktar daha sistem ve donanım bulunmaktadır. Amacımız, net ve somut bir şekilde ortaya bir hedef koymak ve bu hedefe ulaşmak amacıyla, milli sorumluluk duygusuyla zamansız, mekânsız ve limitsiz çalışmaktır” dedi.
Yapılan çalışmaların ülkeye bilgi ve tecrübe kazandıracağına işaret eden Prof. Dr. Üstel, “Atatürk’ün ‘İstikbal göklerdedir’ sözü ilkemizdir. Bu ülküden yola çıkarak, uzay ve havacılık odaklı, nitelikli, katma değeri yüksek bilimsel ve teknolojik araştırmalar ve endüstriyel uygulamalar yapmak, kişi ve kurumlarımıza müşavirlik hizmeti üretmek, bildiklerimizi en açık yüreklilikle anlatmak, temel hedefimizdir” diye konuştu.
SAÜ Termal Sprey Kaplama ve Araştırma Laboratuvarının Toplamda bin metrekare kapalı alan ve 2 tane üretim holüne sahip olduğunu dile getiren Üstel, “Laboratuvar endüstriyel boyutta sanayicilerle Ar-Ge ve üretim yaparak sürekli gelişme mantığıyla kuruldu. Bu kapsamda yaklaşık 15 milyon TL değerinde DPT / Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK / TÜBİTAK Teydep, Boren ve Santez destekli projeler yer alıyor” dedi.
Kaplama ve yüzey mühendisliği alanında Türkiye’de 8 ayrı şehirde 10’dan fazla üniversitede eğitim verildiğini aktaran Üstel, Sakarya Üniversitesi’nde ise bu çalışmaların Malzeme ve Makine Mühendisliği bölümünde yürütüldüğünü söyledi. Üstel, TIRSAN, ROKETSAN, TÜRKSAN, FORD OTOSAN, ÇİMTAŞ-GE gibi firmalarla işbirliğinde çalıştıklarını sözlerine ekledi. Bununla birlikte yerli uçak için gerekli kaplamaların ve toz üretim aşamalarının laboratuvarımızda yapılabileceğini, bu konuda altyapı ve bilgi birikimi olarak hazır olduğumuzu belirtti.